Lov

Bygglov

Att bygga hiss förutsätter alltid bygglov. Det är bra att kontakta Stadsmiljösektorns byggnadsövervakning redan innan man ansöker om ett egentligt bygglov. Under förhandsbehandlingen av ett hissprojekt utreds gränsvillkoren för att inleda projektet och bl.a. planerarens behörighet. Stadsmiljösektorns webbplats

Räddningsmyndigheter

I samband med bygglovet utreds om bestämmelserna om brandsäkerheten uppfylls. Brandmän och sjukskötare ska i alla situationer rymmas att röra sig i en trappuppgång som eventuellt har blivit smalare när en hiss installerats. Stadsmiljösektorns byggnadsövervakning för underhandlingar med räddningsverket för att höra räddningsmyndighetens ställning till projektet.
Räddningsverkets webbplats

Byggnadsskydd

Om en hiss planeras i en arkitektoniskt, kulturhistoriskt eller stadsbildsmässigt värdefull byggnad, tar en kompetent planerare i god tid kontakt med Stadsmiljösektorns byggnadsövervakning. Byggnadstillsynen tar reda på vilka skyddsbestämmelser som anges i detaljplanen och om man ska kontakta stadsmuseet. Tillsammans med museets sakkunniga utreds det om det finns villkor för hissbyggandet och på vilket sätt en hiss kan förläggas till en värdefull byggnad.

Byggnadsövervakning begär i varje fall utlåtande från stadsmuseet i samband med behandlingen av bygglovet men för planeringens skull är det nödvändigt att veta om byggnadens arkitektoniska, kulturhistoriska eller stadsbildsmässiga värde i förväg.
Helsingfors stadsmuseets webbplats