Hissirakentamisen vaatimuksia

Hissiturvallisuuslaki

Eduskunnan hyväksymä hissiturvallisuuslaki (1134/2016) astui voimaan 1.1.2017. Hissiturvallisuuslailla (1134/2016) pannaan täytäntöön myös hissidirektiivi (2014/33/EU), jossa säädetään uusista hisseistä ja annetaan velvoitteita hissin toimittajille. Hissiturvallisuuslain mukaan hissin pitää olla sille asetettujen vaatimusten mukainen ja hissin huolto-, korjaus-, ja muutostöitä saa tehdä vain yritys, jolla on oikeus hissitöihin.

Uuden hissin turvallisuudesta vastaa hissin toimittaja.

  • Hissin toimittajan tulee saattaa hissi markkinoille hissidirektiivissä säädettyjen menettelyjen mukaisesti ja hissin tulee täyttää hissidirektiivin terveys- ja turvallisuusvaatimukset.

Käytössä olevan hissin turvallisuudesta vastaa hissin haltija.

  • Hissin haltija, eli omistaja, on käytännössä rakennuksen omistaja ja haltija, joita edustavat asunto-osakeyhtiöissä hallituksen puheenjohtaja ja isännöitsijä.

Hissin haltijan tehtäviä:

  • Huolehtii hissin huoltamisesta huolto-ohjelman mukaisesti.
  • Huolehtii hissin korjaamisesta.
  • Huolehtii hissin määräaikaistarkastimesta / tarkastamisesta.
  • Huolehtii mahdollisesta ihmisen pelastamisesta hissistä.

Hissihuoltoliikkeen tehtäviä:

  • Huoltaa ja korjaa hissiä asianmukaisesti, noudattaen huolto-ohjelmaa ja on vastuussa siitä, että hissi on säädösten edellyttämässä kunnossa huoltojen ja korjausten jälkeen.
  • Ilmoittaa hissin haltijalle hississä havaituista vioista ja puutteista.
  • Merkitsee huoltopäiväkirjaan huoltokäynnit sekä hississä esiintyneet viat ja korjaustoimenpiteet.

Valtuutetun tarkastuslaitoksen tehtäviä:

  • Käyttöönottotarkastaa uuden hissin käyttöönoton yhteydessä.
  • Määräaikaistarkastaa käytössä olevan hissin joka toinen vuosi.
  • Tarkastaa käytössä olevan hissin muutostyöt.

Hissidirektiivi (2014/33/EU)

Hissiturvallisuuslaki (1134/2016)

Valtioneuvoston asetus hissien turvallisuudesta (1433/2016)

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) verkkosivusto

Rakennuslupa

Jälkiasennushissin rakentaminen vaatii aina rakennusluvan.

  • Rakennuksen muutoksiin, jotka ovat verrattavissa rakennuksen rakentamiseen sekä sellaisiin muutoksiin, joilla on vaikutusta rakennuksen käyttäjän turvallisuuteen tai terveydellisiin oloihin, on haettava rakennuslupa.

Jälkiasennushissin suunnittelu vanhaan, olemassa olevaan asuinkerrostaloon vaatii kokenutta – erityisesti jälkiasennushissien suunniteluun erikoistunutta – rakennussuunnittelijaa, joka osaa kartoittaa eri vaihtoehdot jälkiasennushissin rakentamiseksi ja valita niistä taloyhtiölle sekä sen osakkaille parhaimman ratkaisun.

Helsingin rakennusvalvonnan verkkosivustolta löytyy lisätietoa rakennusluvan hakemisesta ja rakennusluvan hakemisen eri vaiheista vaatimuksineen (ks. linkki).

Helsingin kaupungin rakennusvalvonnan verkkosivusto, rakennusluvan hakeminen (ohjeet ja lomakkeet)

Asetus rakennusten paloturvallisuudesta

Ympäristöministeriön asetus rakennusten paloturvallisuudesta astui voimaan 1.1.2018 (848/2017), päivitetty 1.1.2021 (927/2020). Asetusta sovelletaan uuden rakennuksen rakentamiseen, rakennuksen laajentamiseen tai sen kerrosalaan laskettavan tilan lisäämiseen. Asetusta sovelletaan rakennuksen korjaus- ja muutostyöhön vain, jos rakennuksen tai sen osan käyttötarkoitus muuttuu paloturvallisuuden kannalta vaarallisemmaksi ja rakennuksen paloturvallisuuden parantaminen on sen vuoksi perusteltua korjaus- ja muutostyön laatu ja henkilöturvallisuuden vaarantumisen estäminen huomioon ottaen. 

Vuonna 2018 uudistetussa asetuksessa aikaisemmin jälkiasennushissiä koskeva ohje on nyt nostettu säännökseksi siten, että jälkiasennushissin rakentamisen jälkeen porraskäytävän, porrassyöksyn ja kellariin johtavan sammutusreitin leveys tulee olla vähintään 850 millimetriä. Lisäksi mitoituksessa tulee ottaa huomioon ympäristöministeriön asetuksessa rakennusten käyttöturvallisuudesta annettu vaatimus, jonka mukaan uloskäytävän kautta on oltava mahdollisuus kuljettaa henkilö paareilla. Rakennushankkeen suunnittelijan tulee tehdä – rakennusvalvontaviranomaisen pyytäessä – makuupaarikuljetuksesta erillinen kirjallinen selvitys paikallisen rakennusvalvontaviranomaisen vaatimalla tavalla.

Jälkiasennushissin rakentamisen yhteydessä porrashuone tulee varustaa sisääntulotasolta laukaistavalla savunpoistoluukuulla tai automaattisella savunpoistolaitteistolla.


Ympäristöministeriön asetus rakennusten paloturvallisuudesta (848/2017)

Asetuksen 848/2017 perustelumuistio 28.11.2017

Ympäristöministeriön asetus rakennusten paloturvallisuudesta annetun ympäristöministeriön asetuksen muuttamisesta (927/2020)

Asetuksen 927/2020 perustelumuistio 23.11.2020

Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen verkkosivusto

Asetus rakennusten esteettömyydestä ja hissikorin minimimitoitus

Valtioneuvoston asetus rakennusten esteettömyydestä astui voimaan 1.1.2018. Esteettömyysasetuksen mukaisesti uudisrakennuksen hissikorin minimimitat ovat; leveys 1100 mm X syvyys 1400 mm (8 henkilöä / 630 kg). Olemassa olevan asuinrakennukseen asennettavan jälkiasennushissin hissikorin mitoitus voi kuitenkin poiketa ko. vaaditusta minimimitasta, jos se on välttämätöntä rakennuksen merkittävien ominaisuuksien säilyttämiseksi. Merkittäviä ominaisuuksia ovat esimerkiksi paloturvallisuusasetuksen mukainen poistumistien vähimmäismitoitusvaatimus, rakenteelliset ominaisuudet sekä porrashuoneen mahdollinen rakennus- ja kulttuurihistoriallinen arvo. Hissipysäkki ullakolle ja kellariin tulee toteuttaa, mikäli rakennuksen ominaisuudet sen kohtuudella mahdollistavat. Vaaditusta mitoituksesta poikkeava jälkiasennushissi on kuitenkin usein parempi ratkaisu kuin ratkaisu, josta hissi puuttuu kokonaan.

Ympäristöministeriön ohje rakennuksen esteettömyydestä

Valtioneuvoston asetus rakennuksen esteettömyydestä

Rakennussuojelu

Suunniteltaessa ja rakentaessa jälkiasennushissiä rakennustaiteellisesti, kulttuurihistoriallisesti tai kaupunkikuvallisesti arvokkaaseen rakennukseen, sekä rakennushankkeeseen ryhtyvän että suunnittelijoiden tulee huomioida mahdollisesti asemakaavassa olevat suojelumääräykset.

Helsingin rakennusvalvonta pyytää rakennuslupakäsittelyn yhteydessä kirjallisen lausunnon Helsingin kaupunginmuseolta, mikäli asemakaavassa on suojelumääräyksiä liittyen jälkiasennushissien suunniteluun / rakentamiseen.

Helsingin kaupunginmuseon verkkosivusto