Byggarbeten och projektets avslutning

Husbolagets styrelse skaffar det slutliga bygglovet och hissunderstödet och ordnar den övriga finansieringen på basis av bolagsstämmans beslut. Dessutom väljer styrelsen en övervakare eller en annan ansvarsperson för projektet och anhåller om egentliga anbud. Anbud kan begäras för en enda totalentreprenad eller för hissen och de byggnadstekniska arbetena som separata helheter. En totalentreprenad belastar mindre förvaltningen i husbolaget men också i detta fall är det viktigt att övervaka projektet.

Det lönar sig att välja den totalekonomiskt förmånligaste och pålitligaste entreprenören för hissprojektet. I anbudsfasen ska man utreda hur underhållet för hissen fungerar och prissättningen för hissen. Det är inte nödvändigtvis det bästa alternativet att välja den som lämnar in det billigaste anbudet.

Husbolagets styrelse ordnar också tillräckliga försäkringar för projektet innan byggarbetena inleds.

Bygg- och installationsfasen

Det tar åtta veckor i genomsnitt att bygga och installera hissen. Man ska förbereda sig på buller- och dammolägenheter fastän invånarna nästan alltid kan bo i sitt eget hem under byggtiden. Det är nyttigt att aktivt informera invånarna om hur byggarbetena fortskrider och påverkar det dagliga livet.

Slutinspektion och insamling av invånarrespons

  • Innan hissen kan tas i bruk ska myndigheterna genomföra en säkerhetsinspektion
  • Entreprenören/hissleverantören överlåter byggarbetet
  • Husbolaget genomför en mottagningsinspektion

I samband med inspektionerna preciserar man garantivillkoren och kommer överens om det periodiska underhållet. Det lönar sig att samla in respons från invånarna efter att hissen tagits i bruk. Utifrån responsen går det att utreda eventuella motstridigheter, vilket utgör en stadig grund för ett ännu trevligare liv i ett flervåningshus med hiss.