Työmaa-aika ja valmistuminen
Rakennusajan vakuutukset
Taloyhtiön hallituksen tulee järjestää hankkeelle riittävät vakuutukset ennen työmaan perustamista ja töiden aloittamista.
Työmaan perustaminen ja hoitaminen
Urakan työmaa on perustettava ottaen huomioon olemassa oleva asukasliikenne kiinteistön tiloissa ja alueella. Tarvittaessa työmaa on erotettava ympäristöstään turvallisesti ja tarkoituksenmukaisesti.
Työmaa on pidettävä hyvässä ja siistissä järjestyksessä. Työmaata on hoidettava niin, ettei siitä aiheudu henkilö- tai omaisuusvahinkoja, liikenne- tai muita häiriöitä eikä kohtuutonta muuta haittaa ympäristölle.
Työmaalla rakennusmateriaalit on säilytettävä suojattuina valmistajan ohjeiden edellyttämällä tavalla.
Työkoneiden poltto- ja voitelunesteiden ja muiden aineiden varastointi työmaalla on järjestettävä siten, ettei vaarallisia tai haitallisia aineita joudu maaperään. Työmaalta ei saa laskea suoraan vesistöön tai ojaan kiintoainetta tai lietettä tai haitallisia aineita sisältäviä hule- tai kuivatusvesiä.
Työmaan jätehuolto
Työmaan jätehuollon on oltava suunnitelmallista.
Työmaalla on oltava työmaan kokoon suhteutetut, riittävät tilat jätehuollon järjestämiseen.
Työmaan / rakennusjätteen haltijan tehtävänä on suunnitella ja toteuttaa rakentaminen siten, että rakennusjätteen talteenotto ja hyödyntäminen järjestetään asianmukaisesti.
Haitta-aineet
Velvollisuus huolehtia asbesti- ja haitta-ainekartoituksen tekemisestä koskee taloyhtiötä / tilaajaa, joka ryhtyy rakennushankkeeseen tai erikseen sovittaessa muuta vastaavaa tahoa, joka ohjaa, suunnittelee tai valvoo hanketta.
Hankkeeseen liittyvien rakennusosien asbesti- ja haitta-ainekartoitus kannattaa tehdä jo hankkeen suunnitteluvaiheen yhteydessä.
Asbesti:
Suomessa asbestin runsas käyttö alkoi 1930-luvulla. Käyttö alkoi kuitenkin vähentyä 1970-luvun lopulla terveyshaittojen ilmaantuessa ja loppui vähitellen 1980-luvulla. Asbestipitoisten rakennusmateriaalien valmistus ja maahantuonti kiellettiin vuoden 1993 alusta ja myyminen sekä käyttöönotto vuoden 1994 alusta.
Asbestilaatuja on kuusi erilaista: krysotiili (valkoinen asbesti), aktinoliitti, antofylliitti, amosiitti (ruskea asbesti), krokidoliitti (sininen asbesti) ja tremoliitti.
Rakennuksissa käytetyt ehjät / kapseloidut asbestipitoiset materiaalit eivät sinänsä ole terveydelle vaarallisia. Ehjiä / kapseloituja asbestipitoisia materiaaleja ei siksi tarvitse erikseen poistattaa rakennuksista.
PAH-yhdisteet:
PAH-yhdisteitä on useimmiten kivihiilitervapohjaisissa kreosoottieristeissä. Kreosoottia (kreosiitti, koliterva, karboliterva, kivihiilipiki) käytettiin tyypillisesti vuosina 1890…1950 mm. Helsingin keskustan vanhoissa rakennuksissa etenkin kellarikerroksen lattiarakenteen vedeneristyksenä.
Kreosiitin tunnistaa tyypillisesti voimakkaasta pistävästä hajusta, joka muistuttaa puisten ratapölkkyjen hajua.
PCB-yhdisteet:
PCB-yhdisteitä on useimmiten polysulfidipohjaisissa elastisissa saumausmassoissa, lämmönsiirtonesteissä ja sähköeristeissä esimerkiksi muuntajissa, kondensaattoreissa ja hydraulisissa laitteissa.
Asbesti- ja haitta-ainepurkutyöhön tarvitaan työsuojeluviranomaisen ennakkoilmoitus, joka edellyttää, että:
- Hakijan työntekijät ovat päteviä tekemään asbesti- ja haitta-ainepurkutyötä.
- Hakijan työntekijät ovat saaneet koulutuksen asbesti- ja haitta-ainepurkutyöhön ja heidän terveydentilansa on sopiva kyseiseen työhön.
- Tiedot purkutyötä tekevistä työntekijöistä ja terveystarkastusten voimassaolosta.
- Hakijan työntekijöillä on asianmukaiset laitteet ja varusteet.
Rakennus- ja asennusvaihe
Teksti päivittyy asap.
- Hissin rakennus- ja asennusvaihe kestää keskimäärin kahdeksan viikkoa. Melu- ja pölyhaittoihin on varauduttava, vaikka asukkaat voivat lähes aina asua kodissaan tämän ajan. Asukkaille on hyvä tiedottaa aktiivisesti töiden etenemisestä ja vaikutuksesta arkielämään.
Rakennusajan työmaakokoukset
Työmaalla on pidettävä tilaajan ja urakoitsijan kesken säännöllisiä rakennusajan työmaakokouksia.
Työmaalla tulee pitää työmaapäiväkirjaa. Työmaapäiväkirjaan kirjataan päivittäiset työtä koskevat tapahtumat, ohjeet ja määräykset.
Työmaakokouksessa tehty pöytäkirjaan otettu huomautus tai ilmoitus vastaa kirjallista reklamaatiota.
Tilaajan sekä urakoitsijan tulee tarkastaa säännöllisesti työmaakokousten pöytäkirjat ja tarvittaessa toimittaa tehdystä kirjauksesta vastine.
Asukasviestintä
Tilaajan ja työmaan tulee yhdessä huolehtia – urakan valmisteluvaiheesta työn vastaanottotarkastukseen saakka – säännöllisestä ja oikea-aikaisesta tiedottamisesta taloyhtiön osakkaille / asukkaille.
Vastaanottotarkastus
Urakoitsijan tulee pyytää urakan vastaanottotarkastusta tilaajalta. Vastaanottotarkastus voidaan pitää, kun urakka on niin valmis, että mahdollisesti vielä suorittamatta olevat työt ehditään suorittaa valmiiksi ennen vastaanottotarkastusta.
Urakoitsijan on ennen vastaanottotarkastusta itse varmistuttava, että urakka on valmis ja täyttää sopimuksen sille asettamat vaatimukset.
Vastaanottotarkastuksessa todetaan, vastaako aikaansaatu lopputulos sopimusasiakirjojen tavoitteita ja vaatimuksia.
Viimeistään vastaanottotarkastuksessa urakkasopimuksen osapuolien on esitettävä toisiinsa kohdistuvat vaatimukset perusteiltaan yksilöitynä. Mahdolliset taloudelliset asiat / vaatimukset tulisi kuitenkin pyrkiä ratkaisemaan jo rakennusajan työmaakokouksissa.
Vastaanottotarkastuksen pöytäkirjassa todetaan muun muassa mahdolliset keskeneräiset työt ja niille sovittu määräaika, laadunvalvontaan liittyvät asiat, mahdolliset virheet ja puutteet sekä niiden korjaamiseksi sovittu määräaika, taloudelliset asiat / vaatimukset yksilöitynä, takuuaika, vakuus sekä mahdollisten virheiden ja puutteiden jälkitarkastuksen ajankohta.
Vastaanottotarkastuksesta tulee laatia tilaajan toimesta pöytäkirja, jonka allekirjoittavat sekä tilajaan edustaja että urakoitsijan edustaja.
Vastaanottotarkastuksessa urakoitsijan tulee luovuttaa tilaajalle urakkaan liittyvät asiakirjat.
Työmaan purkaminen ja siistiminen
Urakan valmistumisen jälkeen tilapäiset työmaarakennukset, työmaatilat, työmaa-aidat ja vastaavat työmaarakenteet on viipymättä poistettava sekä työmaa-alue on siistittävä.
Asukaspalautteen kerääminen
Taloyhtiön osakaalle on hyvä antaa mahdollisuus antaa palautetta taloyhtiön hankkeesta:
- Antaa kiitoksia.
- Antaa moitteita.
- Antaa kehitysehdotuksia.
- Kysyä mieltä painavista asioista.
- Ilmoittaa havaitsemistaan epäkohdista.
- Ilmoittaa havaitsemistaan korjaustarpeista.
Saadut osakkaiden antamat palautteet annettuine vastauksineen on hyvä kerätä yhteen, jotta ne voidaan analysoida yhdessä sekä taloyhtiön / tilaajan että urakoitsijan kesken.
Taloudellinen loppuselvitys
Kun urakka on hyväksytysti vastaanotettu, hankkeesta tulee pitää taloudellinen loppuselvitys.
- Urakoitsijan tulee esittää ennen taloudellisen loppuselvityksen pitämistä omat vaatimuksensa tilaajalle, joka tutustuttuaan niihin pyytää taloudellista loppuselvitystä pidettäväksi kohtuullisen ajan kuluessa.
Taloudellisesta loppuselvityksestä tulee laatia tilaajan toimesta pöytäkirja, jonka allekirjoittavat sekä tilaajan edustaja että urakoitsijan edustaja.
- Tilaajan vaateet on tuotava esiin viimeistään vastaanottotarkastuksessa.
- Urakoitsijan vaateiden tulee perustua kirjallisiin, esimerkiksi työmaakokouksen pöytäkirjoihin tai vastaanottotarkastuksessa tehtyihin kirjauksiin.